Najjače oružje protiv gripe

945

Gripa je ove godine prilično opasna, a u Americi je od njenih posljedica umrlo najmanje 85 odraslih osoba i 30 djece.

Studije su pokazale da nedostatak sna može da smanji efikasnost vakcine protiv gripe, ali i da bude “okidač” za brojne hronične zdravstvene probleme, kakvi su recimo dijabetes i bolesti srca.

– San je kao… punjenje baterija na uređajima i neophodan je da biste se odbranili od gripe – kaže za Daily mail, dr Kris (Chris) Bratner, dodajući da danas više od trećine odraslih osoba ne uspijeva da odspava preporučenih sedam ili osam sati sna svake noći.

– Svi ističu koliko je važno prati ruke u sezoni gripe, a imam utisak da ljudi ne shvataju koliko je važno da spavaju dovoljno – kaže Bratner.

Koliko sna nam treba

Djeca starosti između šest i 13 godina trebalo bi da spavaju devet do 11 sati, tinejdžeri osam do deset sati, a osobe starije od 18 godina sedam do devet sati tokom noći.

Ako želite da izbjegnete infekciju virusom gripe, najvažnija je faza dubokog sna, koja nastupa 35 do 45 minuta nakon što ste utonuli u san, jer se tada jača imuni sistem.

T-ćelija koje su odgovorne za čitav niz imunoloških odgovora koji uključuju prepoznavanje i ubijanje ćelija inficiranih virusom.

Kada imamo neku infekciju, ili se razvija neki upalni proces u organizmu, imuni sistem oslobađa određenu vrstu proteina, citokine, a kada smo neispavani, njihova proizvodnja se smanjuje, pa i imunitet slabi.

– Ako ste izloženi virusima, a neispavani ste, veća je vjerovatnoća da ćete se razboljeti – objašnjava Bratner.

U studiji koja je 2012. objavljena u magazinu Sleep navodi se da loš san na imunitet djeluje jednako štetno kao stres.

Drugim riječima, imuni sistem na manjak sna reaguje radeći “prekovremeno”.

– Ako vaš imunitet već radi pod pritiskom jer ste neispavani, mnogo mu je teže da vas odbrani od virusa, pa i virusa gripa – objašnjava Bratner.

avaz.ba

Komentariši